składniki
1 łyżka masła
1 woreczek ryżu
300 ml soku pomidorowego
6szt małych marchewek
1 pomidor bez skórki
1 opakowanie tuńczyka
natka pietruszki
przyprawy
Marchewki gotujemy w małej ilości wody doprawiając solą. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy ryż, podprażamy go delikatnie i podlewamy wodą, która została po ugotowaniu marchewek. Pozwalamy by ryż wchłonął wodę i delikatnie mieszamy nie pozwalając by nam przywarł do dna patelni. Ryż podlewamy niewielką ilością soku pomidorowego i dusimy pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą część soku i gotujemy na małym ogniu, ryz powinien wchłonąć płyn ale nie należy dopuścić by się rozgotował - należy często mieszać. Marchewki kroimy na talarki, pietruszkę drobno siekamy, dodajemy tuńczyka - dusimy z ryżem jeszcze 5min. Gotowe.
Smacznego
Brzmi smacznie a ja lubię wszystkie produkty więc pewnie kiedyś zrobię ;)
OdpowiedzUsuńoo musze spróbowac;) smacznie wygląda ;0 monika Flok
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadlam risotto z tunczykiem. Nie przepadam za nim, ale moze warto sprobowac 😉
OdpowiedzUsuńPolecam. Na początek by zpoznac się ze smakiem tuńczyka i się do niego przekonać taka mała saszetka będzie w sam raz
Usuń