piątek, 22 września 2017

Zatrzymaj lato we wrześniu

Jak minął wam pierwszy dzień jesieni? U mnie rozpieszczał słońcem, dziewczyny wybawiły się na placu zabaw, a ja mogłam się delektować powieścią kryminalną. Po ostatnich erotyczno-romantycznych klimatach miałam ochotę na coś krwawego. "Motylek" Katarzyny Puzyńskiej doskonale sprawdza się w tej roli. Dziś post z przepisami, a recenzja pojawi się po weekendzie.

ZATRZYMAJ LATO WE WRZEŚNIU-
SŁOŃCE ZAKLĘTE W SŁOIKACH 




DŻEM DYNIOWY

3kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
1/2 kg cukru  - zagotować dodając 1,5 szkl. wody
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego

Wszystko razem dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Nałożyć gorące do słoików, zakręcić, nie gotować. postawić do góry dnem. 

Polecam na kanapki i do naleśników.














OGÓRKI CARRY

Na dno słoika 3 plastry cebuli i koper, układać pionowo ogórki pocięte w słupki.

Zalewa:  * 1,5 szkl. octu
               * 2 szkl. cukru
               * 1,5 łyżki soli
               * 1 opakowanie przyprawy carry  doprowadzić do wrzenia i gotować dwie minuty

Przestudzoną zalewą zalać ogórki i zagotować słoiki, 5 minut.


PAPRYKA

Różnokolorową paprykę pokroić w ósemki.

Zalewa: * 3l wody
              * 1/2 l octu
              * ziele angielskie
              * liść laurowy
              * 12 łyżek cukru
              * 6 łyżek soli  - zagotować, wlać do słoików. Dodatkowo na każdy słoik łyżka oliwy. 

Zagotować słoiki, przez 10minut.



Jeśli macie możliwość wypróbujecie te przepisy. Zimą przeniosą was do wspomnień słonecznego lata i ciepłej jesieni.

3 komentarze:

  1. Dynia raczej nie dla mnie, ale ogórki i papryka to już całkiem co innego

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy, dla mnie zdecydowanie idealny ten z ogórkami. Pożyczę sobie :)

    OdpowiedzUsuń