sobota, 8 października 2016

Delikatne risotto



składniki
 1 łyżka masła
 1 woreczek ryżu
 300 ml soku pomidorowego
 6szt małych marchewek
 1 pomidor bez skórki
 1 opakowanie tuńczyka
 natka pietruszki
 przyprawy

Marchewki gotujemy w małej ilości wody doprawiając solą. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy ryż, podprażamy go delikatnie i podlewamy wodą, która została po ugotowaniu marchewek. Pozwalamy by ryż wchłonął wodę i delikatnie mieszamy nie pozwalając by nam przywarł do dna patelni. Ryż podlewamy niewielką ilością soku pomidorowego i dusimy pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą część soku i gotujemy na małym ogniu, ryz powinien wchłonąć płyn ale nie należy dopuścić by się rozgotował - należy często mieszać. Marchewki kroimy na talarki, pietruszkę drobno siekamy, dodajemy tuńczyka - dusimy z ryżem jeszcze 5min. Gotowe.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Brzmi smacznie a ja lubię wszystkie produkty więc pewnie kiedyś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo musze spróbowac;) smacznie wygląda ;0 monika Flok

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadlam risotto z tunczykiem. Nie przepadam za nim, ale moze warto sprobowac 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Na początek by zpoznac się ze smakiem tuńczyka i się do niego przekonać taka mała saszetka będzie w sam raz

      Usuń