ZATRZYMAJ LATO WE WRZEŚNIU-
SŁOŃCE ZAKLĘTE W SŁOIKACH
DŻEM DYNIOWY
1/2 kg cukru - zagotować dodając 1,5 szkl. wody
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
Wszystko razem dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Nałożyć gorące do słoików, zakręcić, nie gotować. postawić do góry dnem.
Polecam na kanapki i do naleśników.
OGÓRKI CARRY
Na dno słoika 3 plastry cebuli i koper, układać pionowo ogórki pocięte w słupki.
Zalewa: * 1,5 szkl. octu
* 2 szkl. cukru
* 1,5 łyżki soli
* 1 opakowanie przyprawy carry doprowadzić do wrzenia i gotować dwie minuty
Przestudzoną zalewą zalać ogórki i zagotować słoiki, 5 minut.
PAPRYKA
Różnokolorową paprykę pokroić w ósemki.
Zalewa: * 3l wody
* 1/2 l octu
* ziele angielskie
* liść laurowy
* 12 łyżek cukru
* 6 łyżek soli - zagotować, wlać do słoików. Dodatkowo na każdy słoik łyżka oliwy.
Zagotować słoiki, przez 10minut.
Jeśli macie możliwość wypróbujecie te przepisy. Zimą przeniosą was do wspomnień słonecznego lata i ciepłej jesieni.
Dynia raczej nie dla mnie, ale ogórki i papryka to już całkiem co innego
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, dla mnie zdecydowanie idealny ten z ogórkami. Pożyczę sobie :)
OdpowiedzUsuńCzyli szykuje się zajęcie na kilka godzin?
Usuń